Снимка: iStock

На съвместен брифинг Деница Сачева, председател на Комисията по въпросите на труда, социалната и демографската политика, и Йордан Цонев, председател на Комисията по бюджет и финанси, обявиха въвеждането на нова добавка от 75 лв. за пенсионери, които са под линията на бедност. Тази промяна се предлага в законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване и е резултат от работата на социалната и бюджетната парламентарни комисии.

Сачева поясни, че за тази мярка ще бъдат отделени 40 млн. лв. и ще бъде спомогнато общо 534 000 пенсионери, чиито доходи са под линията на бедност. Тя подчерта, че този законопроект има за цел да подчертае ангажимента на България към социалната справедливост.

Сачева отбеляза, че в миналото се спекулира многократно по политически начин за линията на бедност, като се твърдеше, че няма нито един човек в страната, който да живее под нея. Тя подчерта, че реалността показва разминавания между политическите обещания и действителната политика, като даде примера със 534 000 души, които ще посрещнат Великден с пенсии под 526 лв. Според нея, вместо дарителски кампании, държавата трябва да възстанови традицията да предоставя добавки за пенсионерите за Великден и Коледа.

Сачева заяви, че очакват подкрепа от всички колеги в парламента и че Националният осигурителен институт трябва да определи извънредна дата за изплащане на тези добавки преди Великден, след като законопроектът бъде приет.

Йордан Цонев обясни, че разходите за великденските добавки няма да се покриват с трансфери от бюджета, а с вътрешни размествания. Той добави, че през следващия месец ще бъдат търсени и други възможности за подкрепа на уязвимите групи от българското общество.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара