Миналото лято разширението на газохранилището започна от надземната част - новата кмопресорна станция, архивна снимка БГНЕС . СНИМКА медияпол

Компанията "Главболгарстрой" (ГБС), изпълнител на новите подземни сондажи за разширението на газохранилището в Чирен, е уведомила "Булгартрансгаз" (БТГ), че прекратява работата си по сключения договор. Причината е свързана с промяната на технологията за сондиране, която, според ГБС, е довела до подвеждане. Това е породило искане за неустойка от страна на компанията и проверка от Европейската прокуратура.

Проектът, който цели увеличаване на капацитета на газохранилището до 1 милиард кубически метра, е временно спрян, докато не приключи проверката. Това може да доведе до забавяне на завършването, първоначално планирано за края на 2025 г. Европейската прокуратура е ангажирана след сигнал за потенциални проблеми с новата технология, която може да намали разходите с 80-90 милиона лева.

Неясно остава и бъдещето на останалите два проекта, свързани с подмяна на компресорната станция и изграждането на нов газопровод.

 

 

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара