Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува нови данни за това как са протекли изборите 2 в 1, проведени в България. Към 10 часа на 10 юни 2024 г., при обработени 64,6% от протоколите на секционните избирателни комисии (СИК) в районните избирателни комисии (РИК), се очертава следната картина:

Резултати на водещите политически сили
Коалицията ГЕРБ-СДС води с 23,65% от гласовете. Тази коалиция отново успява да привлече значителна част от електората, затвърждавайки водещата си позиция в политическия спектър на страната.

Движението за права и свободи (ДПС) се изкачва на второ място с 15,89% от гласовете. Това показва силна подкрепа сред традиционните им избиратели и евентуално привличане на нови симпатизанти.

Продължаваме Промяната - Демократична България (ПП-ДБ) заемат третото място с 15,08%. 

Резултати на останалите партии
Извън водещите три партии, политическият ландшафт продължава да бъде разнообразен. Ето как се подреждат останалите партии:

БСП за България се нареждат на четвърто място с 10,22%. Въпреки че продължават да бъдат важен играч, подкрепата им не е достатъчна за да заемат водеща роля.
Има такъв народ (ИТН) получават 8,45%, което показва, че партията на Слави Трифонов продължава да има своите поддръжници.
Възраждане с 7,38% от гласовете затвърждава своето присъствие на политическата сцена.
Български възход получава 5,12%, което е достатъчно, за да останат в парламента.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара