В периода от 14-ти до 20-ти октомври в Пазарджишка област са регистрирани 15 пътнотранспортни произшествия, осем от които са тежки, с девет пострадали лица. Всички тежки инциденти са се случили в рамките на населени места, стана ясно на редовния брифинг на пътната и охранителната полиция. В събитието взеха участие главен инспектор Асен Гешев, началник на сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР-Пазарджик, и старши инспектор Христо Георгиев, ръководител на група в същия сектор.

Основен акцент: Контрол над електрическите тротинетки и пешеходците
Основната тема на брифинга беше контролът над водачите на индивидуални електрически превозни средства, по-специално тротинетки, както и над пешеходците. За посочения период, пътната полиция е установила 10 водачи, шофирали след употреба на алкохол, както и седем - под въздействието на наркотици или упойващи вещества.

От началото на годината са регистрирани четири пътни инцидента с участието на водачи на електрически тротинетки, като в три от тях пострадали са именно водачите. Според старши инспектор Христо Георгиев, за нарушения, извършени от водачи на тротинетки, са съставени общо 32 акта и 30 фиша. Двама от тези водачи са засечени в тежки нарушения – един с 1,75 промила алкохол в кръвта, а друг под въздействието на наркотици.

Нарушения от пешеходци
В рамките на същия период пътната полиция е съставила 46 акта и 231 фиша за нарушения, извършени от пешеходци. Най-честите нарушения включват пресичане на нерегламентирани места и преминаване на червен сигнал на светофарната уредба.

Мерки за подобряване на безопасността
В контекста на усилията за подобряване на пътната безопасност, в Община Пазарджик са внесени становища и предложения за изменения в нормативната уредба, касаеща контрола над водачите на индивидуални електрически превозни средства. Проведени са и съвместни акции за контрол над неправилно паркираните автомобили на територията на областния град.

Според говорителя на Областната дирекция на МВР, Мирослав Стоянов, общинските служители са извършили проверки на 109 моторни превозни средства, за които е имало сигнали от граждани, че са изоставени по улици, тротоари и алеи. С предписания за преместване са 81 автомобила, като собствениците са преместили 65 от тях. За 11 превозни средства са издадени заповеди за преместване на площадка за временно съхранение.

Равносметка за инцидентите
За предходния период (1-13 октомври) в Пазарджишка област са отчетени 14 катастрофи, което показва висок брой на пътните инциденти в региона. Усилията на органите на реда за подобряване на безопасността по пътищата продължават, като контролът над водачите на електрически превозни средства и пешеходците остава основен приоритет.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара