Снимка-интернет

Българската икономика продължава своя възходящ тренд през второто тримесечие на 2024 г., отбелязвайки растеж над средното за Европейския съюз, според последните данни на Европейската статистическа служба (Евростат). Докладът на службата показва, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е увеличил с 0.5% спрямо първото тримесечие, докато средният растеж в ЕС и еврозоната е бил 0.2%.

Европейски контекст и основни икономически показатели
Общата картина за икономическия растеж в Европейския съюз показва стабилен, но скромен напредък. В еврозоната и в целия ЕС увеличението на БВП е с 0.2% спрямо предходното тримесечие. Това обаче не означава равномерен растеж във всички държави членки. Някои икономики, като тази на Полша, отбелязват значително по-висок растеж с 1.5%, следвана от Гърция (+1.1%) и Нидерландия (+1%).

На другия край на спектъра, Ирландия е с най-голям спад на БВП от -1%, а Латвия и Австрия също отчитат негативни стойности, съответно -0.9% и -0.4%. Тези данни подчертават разликите в темповете на икономическо възстановяване и развитие сред различните страни членки на ЕС.

Ръст на заетостта в ЕС и България
Освен икономическия растеж, данните на Евростат предоставят и информация за развитието на заетостта в Европейския съюз. През второто тримесечие на 2024 г. броят на заетите лица в еврозоната е нараснал с 0.2%, докато в целия ЕС увеличението е 0.1%. България се вписва в тази положителна тенденция, като показателите за заетостта също сочат стабилност и подобрение на пазара на труда.

Най-висок ръст на заетостта в общността е отчетен в Ирландия и Литва (и двете с ръст от 1.1%), както и в Естония (+0.8%). В същото време, някои държави като Румъния и Финландия отчитат спад на заетостта съответно с -0.5% и -0.4%.

Общ поглед върху заетостта в ЕС
Според Евростат, през второто тримесечие на 2024 г. в Европейския съюз са били заети 218.6 милиона души, от които 170.1 милиона в еврозоната. Тези данни показват стабилен трудов пазар, въпреки различията в отделните държави.

Заключение
Растежът на българската икономика над средното ниво за Европейския съюз през второто тримесечие на 2024 г. е показател за стабилността и положителното развитие на страната в икономически план. Въпреки неравномерния растеж в различните държави от ЕС, България успява да се задържи на челни позиции в това отношение. Заетостта също се подобрява, като това е допълнителен индикатор за стабилността на икономическата среда в страната.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара