След приемането на еврото, кафето и минералната вода ще поскъпнат в началото, но останалите стоки и услуги не би трябвало да се увеличат в цена, ако се предприемат подходящи мерки, това сподели Пламен Димитров, президент на КНСБ. 

Той, споделя, че Естония и Латвия имат опит с минимална инфлация след влизането си в еврозоната. В тези държави заплатите се увеличават значително, като за десет години след влизането им в еврозоната има двуцифрен ръст на възнагражденията. 

Според изследване на КНСБ в България, средното човек има нужда от 1438 лева месечно, за да се издържа, а тричленно семейство – около 2600 лева. 

Въпреки ръста на заплатите, хората все още се сблъскват с поскъпване на издръжката, като през последните две и половина години успяват да компенсират около 30% от средната инфлация. Това обаче не позволява на хората да живеят богато, а само прилично.

 Въпреки успокоението на енергийните цени, цените на производителите продължават да растат, което води до постепенно увеличаване на инфлацията на много стоки и услуги.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара