Снимка-интернет

Част от къщата на писателя Димитър Талев в Прилеп, Северна Македония, беше съборена, алармира Виктор Стоянов от фондация "Македония". Според него, този акт е извършен с помощта на местен вандал и с подкрепата на Агенцията за национална сигурност (АНБ). "Справедливост не чакайте", заяви Стоянов.

Къщата, в която Димитър Талев се ражда на 13 септември 1898 година, е първообразът на дома на фамилията Глаушеви от прочутата четирилогия на Талев, чийто първи роман "Железният светилник" е един от най-издаваните и четени български романи. През март миналата година издателят Манол Пейков организира дарителска кампания за купуването на къщата и превръщането ѝ в музей.

"Колкото и да е удивително, в Северна Македония, дори и в родния му Прилеп, Димитър Талев е почти непознат," споделя Пейков. Снежана Аческа, която се заселва в къщата през 70-те години на миналия век, научава случайно за значението на дома благодарение на учителка от пловдивската гимназия "Димитър Талев". Оттогава Снежана позволява на хиляди българи да посетят къщата, за да се поклонят пред родното място на писателя.

Преди няколко години Аческа влиза в конфликт с местни управници, които се опитват да я убедят да спре да допуска български групи в къщата. След като категорично отказва, достъпът до електричество на къщата е спрян, и семейството е принудено да се премести.

След новината за събарянето на част от къщата, Пейков сподели, че е получил притеснителни снимки за вандалския акт, извършен най-вероятно през изминалата нощ. Собственичката Снежана Аческа вече е информирала полицията и планира да монтира камера за наблюдение. Пейков също така поддържа връзка със Снежана и адвоката ѝ, който обеща да съдейства за охраната на имота.

Пейков обясни, че въпреки бюрократичните препятствия, продължава да работи за придобиването на къщата и нейното възстановяване. Събраните средства за купуване и ремонт на къщата са налични, и Пейков е готов да финализира сделката веднага щом получи необходимите разрешения.

"Всички щети и повреди по къщата ще бъдат отремонтирани, а тя ще бъде възстановена от възможно най-добрите експерти във възможно най-краткия срок веднага след нейното придобиване," увери Пейков.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара