Пролетните празници в Калугерово започват с един от най-живописните обичаи - Сирни Заговезни, известен като Джумаловден. Този традиционен празник е свързан с началото на новата земеделска година и се организира от читалището с помощта на местните хора. На ранна утрин на Джумаловден, по цялото село се чува бурен звън на чанове и хлопки.

Джумалите излизат да играят и да донесат благословение през новата земеделска година. Те се обличат с кожи от кози и носят качули с маски, изработени от разноцветни парчета плат. В кръста си те закачат звънци и дървени саби или опашки. Магическите действия на джумалите са свързани с труда на хората и техните надежди за добра реколта.

Действията им, като клатушенето, символизират тежката работа на полето, а падането им е пожелание за успешна жътва. Докосването на джумалите със сабиите е за здраве, а с опашките - за плодородие. Звънците на джумалите се вярва, че прогонват болести и зли сили. Ако джумалът прескочи някого, се счита за здрав.

Също така, на Джумаловден се извършват ритуални действия за пречистване от зло. Домовете се почистват и се запалва сметта, за да се изгорят болести и злини. Децата прескачат огъня за здраве и щастие. Жените приготвят изобилна трапеза, тъй като това е последният ден преди поста за Великден.

На трапезата се изпълнява обичаят за простиране, където младите просят прошка от по-старите, а те ги благославят. След това се провежда "хамкане" на бяла хълва, която децата трябва да "хванат" с устата. След това се гадае на горящ конец, който символизира успеха на реколтата.

Сирни Заговезни-Джумаловден е празник на надеждата и доброто, празнуван от дълги години в Калугерово, запазвайки своя колорит и значимост.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара