През изминалото денонощие огнеборците от Пазарджишка област са се отзовали на 11 сигнала, повечето от които са свързани с пожари на открито. Девет от тези сигнали са за запалени сухи треви, стърнища и отпадъци, като в резултат на това в селата Синитово и Огняново огнената стихия е обхванала близо 21 декара сухи треви. За потушаването на тези пожари се наложило ангажирането на значителен ресурс от огнеборци.

Служителите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) в Пазарджик отново напомнят на гражданите за високия риск, свързан с паленето на отпадъци, сухи треви и стърнища в сухото и топло време. В такива условия всяка искра може да предизвика мащабен пожар, който да обхване големи площи и да застраши човешки живот, имущество и околната среда.

Освен това, пожарникарите подчертават, че оставянето на запален огън без надзор в частни имоти, особено при приготвянето на домашни консерви, също е изключително опасно. Те настоятелно призовават гражданите да бъдат внимателни и отговорни, за да се избегнат трагични инциденти.

Пожарникарите също така апелират към гражданите, ако станат дори неволни свидетели на пожар, дим или пушек, излизащ от жилище, стопанска постройка, поле или гора, незабавно да подадат сигнал на телефон 112. Това ще позволи на силите за реагиране да предприемат бързи и ефективни действия за потушаване на пожара още в самото начало, като по този начин се предотвратява разрастването му и се минимизират щетите.

В тази връзка, от РДПБЗН-Пазарджик призовават за сътрудничество и отговорност от страна на всички граждани, за да може заедно да се справят с предизвикателствата на летния сезон и да се гарантира безопасността на всички.

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара