Снимка-интернет

През последната седмица в Пазарджик се провеждат активни дейности по почистване на сухия ръкав на река Марица. Действията по почистването се извършват под стриктен контрол, тъй като част от реката попада в защитената зона Натура 2000, което налага специални екологични ограничения.

Кметът на община Пазарджик, Петър Куленски, съобщи в социалните мрежи, че след приключване на дейностите в сухия ръкав на реката, ще се продължи и с основното корито. Целта на почистването е да се осигури по-добра водопропускливост, което ще намали риска от бъдещи наводнения.

„Почистването не само ще подобри безопасността на околните територии, но също така ще възстанови и природния облик на реката, като осигури по-добра среда за флората и фауната“, сподели Куленски. Той добави, че премахнатата растителност ще бъде раздробена и използвана впоследствие, като се насочва към устойчиви практики в управлението на природните ресурси.

Градът се обновява и модернизира
Почистването на река Марица е част от по-мащабна инициатива за развитие и модернизация на Пазарджик. Кметът Куленски подчерта, че освен разчистването на растителността в района на реката, общината извършва и редица други подобрения в инфраструктурата и поддръжката на зелените площи в града. Това включва изграждането на нови поливни системи в ключови райони, основни ремонти на улици, тротоари и канализация.

Целта на тези мерки е не само да подобрят условията за живот, но и да върнат Пазарджик на картата като модерен, безопасен и привлекателен град за живеене. „Това е част от визията ни за по-зелен и по-чист Пазарджик“, пише кметът, уверявайки жителите, че обновлението на града ще продължи с постоянни усилия.

Дейностите по почистването и модернизацията на Пазарджик са важна стъпка към осигуряването на по-добри условия за живот, като същевременно се опазва природната среда и се подобрява устойчивостта на града към климатични рискове като наводнения.

PZ News
PZ News
Редактор

1 Коментара

Публикувай коментар

1 коментара