На тържеството по случай 80-та годишнина от построяването на новата сграда на затвора в Пазарджик, министърът на правосъдието Мария Павлова пожела на присъстващите да се гордеят с постигнатото и да продължават да го надграждат. Сред гостите бяха главният директор на ГДИН гл. комисар Ивайло Йорданов, областният управител на Пазарджик Валентина Кайтазова и други официални лица.

Историческите данни показват, че през 1932 г. Пазарджишкият общински съвет отпуска 180 дка за строеж на нов затвор, който е завършен през 1939 г. и използван като тютюнев склад до 1942 г., когато настаняват първите затворници. Официалното откриване е през 1944 г. с присъствието на принц Кирил.

През годините затворът е разширяван и модернизиран. Днес включва нова административна сграда, четири триетажни крила, арест, учебен център и нов център за социална дейност. Началникът на затвора, ст. комисар Веселин Коцев, информира, че капацитетът е 401 лица, а в момента в затвора и ареста се намират 301 лишени от свобода. Всяко спално помещение има баня и тоалетна, а условията отговарят на стандартите. Основен ремонт е направен преди 4 години.

На празника участваха театрална трупа „Ренесанс“ и певчески състав „Тюрмето“ от затвора. Васко Кръпката от „Подуене Блус Бенд“ също поздрави гостите със своите хитове.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара