Снимка-интернет

Собствениците на значителен брой декари земеделска земя в района на Пазарджик са подали  сигнал до полицията и прокуратурата, твърдейки че техните имоти са били откраднати, съобщава БНТ. Те отбелязват, че са загубили контрол върху земите си, когато са опитали да ги продадат. Вече има и съдебни решения в подкрепа на собствениците. Според информацията на БНТ, част от тези имоти са били придобити от компания, която планира изграждането на фотоволтаичен парк. Представителите на фирмата "Риал Стейтс" заявяват, че са спазвали закона. Сигналът за случая е достигнал и до главния прокурор.

Момчил Момчилов, който се занимава с покупко-продажба на земи в продължение на над 20 години, се подготвя за поредна сделка през пролетта на 2022 година. Дружеството, което той представлява, планира да закупи 7 имота от местен жител, всички в землището на село Сбор. Въпреки това, при посещението им при нотариуса, Момчилов разбира, че два от тези имота вече имат нов собственик. Неприятните изненади продължават, като се установява, че един от купените имоти е преминал в собственост на друга компания, също "Риал Стейтс".

Според адвоката на пострадалите, схемата е проста: "Риал Стейтс" използва член 79 от Закона за собствеността, който позволява на недобросъвестни владелци да придобият имот след 10 години на несмущавано владение. В случая компанията е използвала тази разпоредба, придобивайки имотите си чрез констативни нотариални актове. Вече има съдебни решения, които отменят нотариалните актове на фирмата.

Потърсен е и нотариусът, чието име е посочено в нотариалните актове. Кантората му е срещу Община Пазарджик. Общината посочва, че нотариусът е длъжен да пази професионална тайна за обстоятелствата, станали му известни във връзка с работата.

Кметът на Пазарджик, Петър Куленски, съветва всички собственици на земеделски земи в района на Сбор и Априлци да проверят собствеността си.

PZ News
PZ News
Редактор

1 Коментара

Публикувай коментар

1 коментара