Професор д-р Георг Щайнхаузер, австрийски професор по радиохимия и физична радиоекология, е в България за участие в Софийския фестивал на науката, който започна вчера . Неговата научна дейност започва в 250-киловатовия изследователски реактор на Атомния център TRIGA в Техническия университет във Виена и включва гост-лекторства в университети в Колорадо, Фукушима и Хановер.

В момента проф. Щайнхаузер е преподавател в Техническия университет във Виена. Неговата работа се фокусира върху радиационния отпечатък върху околната среда след ядрени инциденти. Той е член на множество престижни комисии за ядрена безопасност и е автор на значими научни статии.

Преди няколко седмици светът отбеляза 38-ата годишнина от ядрената авария в АЕЦ "Чернобил". Професор Щайнхаузер разкрива, че в резултат на инцидента, почвата и екосистемата в цяла Европа са тежко заразени с радиокативен цезий. Интересно е, че дивите прасета, които са много чувствителни на цезий, са почти толкова радиоактивни сега, колкото бяха и през 1986 година. Това подчертава сериозните последствия от инцидента.

Професор Щайнхаузер споделя, че е трудно  да се оцени пълното влияние на аварията върху хората, тъй като ракът, който е възможно следствие от радиацията, не е рядко заболяване и може да бъде предизвикан и от други фактори. Той отбелязва, че разграничението между последиците от Чернобил и другите фактори е трудно за извършване.

Професор Георг Щайнхаузер изразява съмнение, че България също не е изключение от наличието на радиоактивен цезий в животните. Този факт не се ограничава само до България, а се отнася и за дивите прасета в Австрия и Германия, където популацията им е значителна, поради което влиянието на инцидента в Чернобил е все още осезаемо.

Изследванията и изказванията на проф. Георг Щайнхаузер подчертават важността на постоянната прегледност и внимание в областта на ядрената безопасност и екологията, като ни напомнят за дългосрочните последици от ядрени инциденти като този в Чернобил.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара