Снимка: БТА

Мощна магнитна буря се е сблъскала с планетата Земя. Вълненията в магнитното поле достигнали невиждано високи нива през изминалата нощ, което е причината Северното сияние да е било видимо и от България.

Тези геомагнитни бури са резултат от слънчеви изригвания, при които заредени частици се изпращат между планетите.

Професор Петя Трифонова обясни, че по време на Гергьовден имало силно слънчево изригване, което предизвикало изстрелването на такива частици, които след това достигнали Земята.

Така в петък около 20:00 часа е било отбелязано най-силното изригване.

Трифонова допълни, че това е най-мощната геомагнитна буря за последните 20 години и че достигнала най-високата степен на К-индекса, което я прави екстремно силна.

Когато заредените частици достигнат до магнитното поле на Земята, се появяват полярни сияния, като те най-силно влияят на атмосферата на височини от 60 до 100 километра, където кислородът започва да свети в зелено.

Засега, освен красотата на сиянието, магнитната буря представя и рискове като смущаване на управлението на спътниците около Земята и възможност за прекъсвания в електропреносната мрежа. Някои хора могат да изпитат неразположение като главоболие, рязки промени в кръвното налягане или затруднения при заспиване.

Очаква се магнитната буря да продължи още няколко дни.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара