Снимка-интернет Медиапол

Нова инвестиция за енергийно съхранение
Производителят на електромобили "Тесла" (Tesla) направи важна крачка в разширяването на своя глобален производствен капацитет с началото на изграждането на нова фабрика за батериите "Мегапак" (Megapack) в Шанхай. Новото производствено съоръжение ще се разпростира на площ от приблизително 200 000 квадратни метра и ще бъде реализирано с инвестиция от около 1,45 милиарда юана (204 милиона долара). Това съобщи администрацията на специалния административен район Лин-Ганг, който е част от зоната за свободна търговия на Шанхай.

Първа фабрика извън САЩ
Фабриката в Шанхай ще бъде първата по рода си, построена от "Тесла" извън САЩ, и ще представлява втория завод на компанията в Шанхай, след откриването на гигафабриката през 2019 г. Вицепрезидентът на компанията, Тао Лин, заяви в интервю за агенция Синхуа, че новият завод е крайъгълен камък както за Шанхай, така и за "Тесла".

Стратегически важна стъпка
Церемонията по първата копка се състоя в присъствието на представители на "Тесла" и местните власти. Очаква се фабриката да започне масово производство през първото тримесечие на 2025 г. и да има първоначален капацитет от 10 000 единици годишно. Според Лу Ю, служител на административен район Лин-Ганг, с проекта на "Тесла" се очаква бързото появяване на индустриален клъстер, съсредоточен около съхранението на енергия през следващите три до пет години.

Потенциал и капацитет
Tesla вече разполага с фабрика за производство на батериите "Мегапак" в Калифорния, която има годишен капацитет от 10 000 единици. Всяка единица "Мегапак" е способна да съхранява над 3,9 мегаватчаса енергия, което е достатъчно за захранване на приблизително 3600 домакинства за един час.

Значение на новата фабрика
Изграждането на новата фабрика за батерии "Мегапак" в Шанхай представлява значима инвестиция в бъдещето на енергийното съхранение и разширяването на глобалния производствен капацитет на "Тесла". Този проект не само ще укрепи присъствието на компанията в Азия, но и ще подкрепи усилията за устойчиво развитие и преход към зелена енергия.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара