Снимка-интернет Знаме

Националната кампания „Да изчистим България заедно“ за 2024 г. постигна значителен успех в област Пазарджик. Според окончателните данни на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Пазарджик, в почистването се включиха 1745 доброволци, които събраха над 100 тона отпадъци от 117 замърсени локации в региона.

Служители и доброволци се включиха активно
Сред участниците в инициативата бяха служители на РИОСВ-Пазарджик и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС), някои от тях заедно със своите деца. Те почистиха района около почивната база на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в местността „Дъното“ и крайбрежието на язовир „Батак“. Над 500 кг отпадъци бяха събрани от тези места и впоследствие извозени за сепариране и депониране.

Най-голямо участие от община Ракитово
Сред най-активните в кампанията бяха доброволците от община Ракитово. Те успяха да почистят 11 замърсени места и едно нерегламентирано сметище, като общото количество събрани отпадъци достигна 22 тона. В град Белово също бяха почистени 12 участъка, от които бяха извозени над 8 тона отпадъци. В община Батак доброволците успяха да съберат над 17 тона отпадъци от шест локации.

Активност в целия регион
Инициативата получи подкрепа и в останалите общини на област Пазарджик. В Пещера, Брацигово, Лесичово и Септември доброволците и общинските администрации също се включиха активно в почистването на замърсените зони. В град Сърница, на регионалното депо в Доспат, бяха депонирани над 1 тон отпадъци.

Подкрепа от МОСВ
За да улесни процеса, Министерството на околната среда и водите освободи общините от такси за депониране на отпадъци на 14 и 15 септември 2024 г. Освен това, МОСВ предостави ваучъри за гориво на стойност 3700 лева за транспортиране на събраните отпадъци до регионалните депа. За улеснение на доброволците в област Пазарджик бяха разпределени 3000 чувала и 1500 ръкавици, осигурени от министерството.

Кампанията „Да изчистим България заедно“ за пореден път показа значението на доброволческите инициативи и ангажираността на гражданите към опазването на околната среда. Успешното събиране на над 100 тона отпадъци в област Пазарджик е доказателство за въздействието на подобни акции върху подобряването на местната екология.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара