В нашата област не е регистриран случай на коклюш до момента . Въпреки това, в страната се разпространи мнение за обявяване на национална епидемия. Тъй като ситуацията предизвика интерес, потърсихме мнение от експертите в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Пазарджик, за да разкрият повече информация за заболяването.

Коклюш, известен още като пертусис или магарешка кашлица, е остра инфекциозна болест на дихателните пътища, причинена от бактерията Bordetella pertussis. Тя се разпространява чрез капчици във въздуха и засяга основно малки деца и подрастващи, въпреки че може да засегне и възрастни.

Симптомите на коклюш са подобни на обикновена настинка в началото, но следващите седмици кашлицата става все по-интензивна, често със специфичен звук на вдишване, наречен "реприз". Преградите на кашлицата могат да доведат до повръщане. При малки бебета симптомите могат да бъдат по-сериозни, включително кратки периоди на спиране на дишането.

Диагностицирането на коклюш може да бъде трудно, особено при тези, които са частично имунизирани. Най-честите усложнения включват пневмония и проблеми с централната нервна система, които могат да доведат до сериозни последици, включително смърт.

Имунизациите срещу коклюш са препоръчителни за бебета и децата на определени възрастови групи. Те значително намаляват заболяването и смъртността от коклюш.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара