През изминалата седмица цените на повечето зеленчуци на българските борси отбелязаха спад, докато плодовете поскъпнаха, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Зеленчуци Единственото поскъпване сред зеленчуците е при зрелия чесън, чиято цена се повишава с 3.8% до 6.27 лв./кг. Най-сериозен спад се наблюдава при морковите – с 6.9% до 1.19 лв./кг. Доматите и зрелият кромид лук са по-евтини съответно с 4.9% до 2.91 лв./кг и 1.21 лв./кг. Зелената салата намалява с 4.2% до 1.15 лв. за брой, а краставиците – с 1.6% до 3.27 лв./кг.

Плодове Най-голям ръст в цените при плодовете има при портокалите – с 4% до 2.04 лв./кг, следвани от бананите, грейпфрутите и лимоните. Ябълките и мандарините обаче поевтиняват, съответно с 3.6% и 0.6%.

Други хранителни стоки Кравето сирене поевтинява с 1.8% до 11.40 лв./кг, докато кашкавалът "Витоша" поскъпва с 0.8% до 17.90 лв./кг. Цената на пилешкото месо се увеличава с 0.7% до 6.50 лв./кг, а яйцата (размер М) намаляват с 2.4% до 0.32 лв. за брой. Захарта също бележи спад с 2.8% до 1.85 лв./кг, докато олиото поскъпва с 2.1% до 3.33 лв./л.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро, се повишава с 0.88% до 2.281 пункта.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара