Снимка: БГНЕС

За да се борим с епидемията от коклюш в страната, Министърът на здравеопазването въвежда временни противоепидемични мерки със Заповед № РД-01-318 от 8 май 2024 г. 

Тези мерки важат от 9 май до 31 юли 2024 г. и включват: 
Oрганизация на имунизация за бременни жени, които желаят да се ваксинират срещу коклюш, превенция в детските градини и училищата при случаи на заболявания сред деца и ученици, както и стандарти за вземане и тестване на клинични проби за безплатно лабораторно изследване чрез метода RT-PCR.

Следвайки тези насоки, Регионалната здравна инспекция в Пазарджик организира безплатни имунизации срещу коклюш за бременни жени в периода между 27-ата и 36-ата гестационна седмица на територията си.

За да получи безплатна имунизация, бременната жена трябва да предостави медицински документ, потвърждаващ бременността й в съответния период от специалист по акушерство и гинекология, общопрактикуващ лекар или друг медицински специалист.

Имунизацията на бременните жени в този период е еднократна и се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш с намалено антигенно съдържание.

Ваксинирането ще се провежда в имунизационния кабинет на РЗИ Пазарджик на улица "Болнична" № 17 в понеделник, сряда и петък от 9:00 до 12:00 часа. За информация и записване предварително можете да се свържете на телефон: 0882 08 00 32.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара