Снимка-интернет ПА1

"Вълшебството на традиционното украсяване на великденски яйца с восък оживява в град Белово"

Съхраняването на древни обичаи и традиции е ключова част от културното богатство на нацията. В този контекст, старата славянска практика на украсяване на великденски яйца с восък продължава да живее и да вдъхва вълшебство в сърцата на много хора. Тази традиция, разпространена в различни страни като България, Чехия, Словакия, Полша, Украйна и други, е не просто метод за украса, а истинско изкуство, което се предава от поколение на поколение.

Една от известните области в България, където тази традиция е особено жива и развита, е Чепинският край. Велинград и Ракитово са известни не само с красивите си пейзажи, но и като центрове на усъвършенстваната техника за украсяване на великденски яйца с восък. Тази техника, която произвежда невероятни негативни рисунки, е една от най-ценните културни наследства на региона. Яйцата се боядисват в ярки цветове, като орнаментите, покрити с восък, остават бели, създавайки изключително ефектни декорации.

В град Белово, в сърцето на Чепинския край, тази стара традиция е обновена и преживява свой нов зародиш под формата на ателие за украсяване на великденски яйца с восък. Под вещото ръководство на г-жа Магдалена Гушкова, дългогодишен сътрудник и помощник на местния музей, децата от ЦПЛР – Детски комплекс – се потапят в света на изкуството и традициите. Любопитството и желанието на децата да се научат на тази древна техника са високи, а ателието се превръща в оазис на вълшебство и вдъхновение.

През последните години, усилията на г-жа Гушкова и нейните ученици не само са запазили жива тази стара традиция, но са я направили и достъпна за ново поколение. Техниката за украсяване на великденски яйца с восък става не само начин за творчество, но и мост към миналото, към красотата на народните обичаи и към съхраняването на културното наследство.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара