Инфекционистът д-р Трифон Вълков сподели по  NOVA NEWS , че грипът е заболяване, което засяга различни органи и системи в организма, като най-често засяга децата и възрастните. Той подчерта, че при липса на ваксина се препоръчва прилагането на ефективни препарати, които трябва да се приемат възможно най-скоро след появата на симптомите, предпочитателно в първите 48 часа, за да се постигне по-ефикасно излекуване.

Д-р Вълков посочи, че грипът е единственото заболяване, при което може да се определи часът на разболяване, като симптомите се развиват остро, започвайки със суха и мъчителна кашлица. Той изрази надежда, че с протичането на грипния сезон ще има по-малко сериозни случаи и хоспитализации, благодарение на противогрипната ваксина, въпреки че тя не предоставя пълен имунитет.

Относно заразяването с морбили, д-р Вълков посочи, че този вирус е остър и с висока степен на заразност. Той препоръча масова ваксинация срещу морбилите, като поставя акцент на необходимостта от втора доза във възраст 12 години, за да се предпазят хората от сериозни усложнения, които могат да се проявят дори след години.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара