Снимка-интернет Медияпо. Драгирането на акваторията на пристанището трябва да приключи до края на юли, сн. Министерство на транспорта

До края на юли ще приключат дейностите по удълбочаване на акваторията между двата бургаски пристанищни терминала "Изток 2" и "Запад", стопанисвани от "Български морски флот Порт Бургас" на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Проектът за разширяване на порт Бургас, на стойност 120 млн. лв., съфинансиран с европейски средства, цели пристанището да приема най-големите контейнеровози в света.

След драгирането, каналите ще достигнат дълбочина от 16 метра, а иззетите маси ще се транспортират на определени места. Дейностите се извършват във връзка с проект за ново корабно място и показват добрата симбиоза между държавата и бизнеса, според Ивайло Иванов, генерален директор на ДП "Пристанищна инфраструктура". Зам.-министърът на транспорта Анна Натова подчерта икономическите ползи от инвестицията.

След завършването, пристанището ще може да обслужва кораби с дължина до 260 м, ширина до 32 м, дълбочина на газене до 14.5 м и DWT 80 000 тона, обработвайки допълнително около 100 000 TEU. Проектът е разделен на две фази, финансирани от оперативни програми, а изпълнител е "Консорциум Космос Ван Оорд" ДЗЗД.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара