Цената на златото отбеляза значителен ръст, достигайки рекордните 2700 долара за тройунция. Това покачване се случи на фона на нарастващото глобално търсене на ценния метал, което е резултат от политическата нестабилност в различни региони по света, съобщи CNBC.

Според експерти от консултантската агенция BMI, златото вероятно ще се търгува в диапазона между 2500 и 2800 долара за тройунция през следващите месеци. Основният фактор зад тази прогноза е продължаващото глобално напрежение, породено от военните конфликти в Украйна и Близкия изток. Тези събития увеличават търсенето на злато като сигурно убежище за инвеститорите.

Златото традиционно се смята за актив, който защитава стойността на капитала в периоди на геополитическа нестабилност и икономически несигурности. В условията на конфликти и политически кризи, инвеститорите се насочват към златото, тъй като то предлага сигурност и стабилност.

Друг важен фактор, който оказва влияние върху поскъпването на златото, е променената парична политика на водещите централни банки. Много от тях започнаха да понижават основните лихвени проценти, което допълнително стимулира търсенето на злато. По-ниските лихвени проценти намаляват привлекателността на традиционните финансови инструменти, като облигации и депозити, което прави златото по-привлекателен актив за инвеститорите.

Промените на финансовите пазари, съчетани с глобалното напрежение, създават предпоставки за продължаващо високо търсене на злато, което вероятно ще поддържа цените на този ценен метал на високи нива и през следващите месеци.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара