До момента заболелите от коклюш са 204 , с 200 повече от 2023г. Има и два смъртни случая .

Какво е коклюш ? 

Коклюшът е остра респираторна инфекция, която се характеризира със силна конвулсивна кашлица, наричана магарешка кашлица.

Той се предава чрез въздушно-капков път, като се предава  чрез пръски и капчици секрет от гърлото, трахеята и бронхите по време на дишане, кашляне и говорене. Обикновено се предава на малки деца в домакинството от по-големи братя и сестри или други възрастни членове на семейството.

За да се открие, причинителят Bordetella pertussis се изолира чрез вземане на назофарингеален секрет от болния, предпочита се вземането на проба да е на гладно сутрин. Най-чувствителният метод е изследването с PCR.

Симптомите на коклюша включват лека до умерена висока температура, хрема и кашлица в началото на заболяването, която преминава в спастични кашлица. Процесът на оздравяване обикновено отнема 4-6 седмици.

Следващите седмици се характеризират с бързи и неконтролируеми пристъпи на кашлица, които стават по-чести и се усилват с напредването на заболяването. При кашлицата се чува специфичен звук, наречен реприз, наподобяващ рев на магаре, което дава на заболяването популярното му име. Престаналото дишане (апнея) след кашлицата е възможно при малки бебета.

Симптомите отслабват след четири седмици, но пристъпите на кашлица могат да се повтарят месеци след началото на заболяването, особено при деца.

Коклюшът е най-опасен за кърмачета и деца в ранната детска възраст и може да доведе до усложнения като пневмония, енцефалопатия, припадъци и дори смърт. Рисковете от усложнения са по-високи при деца под 6 месеца и при бебета на неваксинирани майки.

Защитата срещу коклюша включва пълната имунизация, която се извършва с различни комбинирани ваксини, включващи и други заболявания като дифтерия, тетанус, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип В и хепатит В. Ваксините са задължителни и се прилагат от първата година на живота.

Имунната ваксинация намалява риска от усложнения при заболеваемост от коклюш. В страни с висок имунизационен обхват заболеваемостта е много ниска. В България все още се регистрират случаи на коклюш, най-често при деца, но заболеваемостта варира.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара