Снимка: БФ Борба

Петдневен семинар, организиран от Международната федерация по борба и финансиран по програмата "Олимпийска солидарност" на Международния олимпийски комитет (МОК), събра 40 български треньори в Пазарджик. Събитието беше част от образователната програма за преквалификация на UWW и включваше както теоретични, така и практически занятия.

Лектор на семинара беше Георги Средков, а сред участниците бяха изтъкнати имена като Иван Цочев, Георги Калчев, Мирослав Гочев, Петър Касабов, Мирослав Гешев, Христомир Бояджиев, Бисер Георгиев, Иво Ангелов и Емил Будинов. Някои от тях също влязоха в ролята на лектори, споделяйки своя опит и знания.

Теоретичните сесии се проведоха в хотел "Тракия", а практическите – в залата на местния клуб. Участниците обсъждаха теми като структура на техниките на борба, предпазване от контузии, педагогически модели на преподаване, игри и видеоанализ.

Георги Средков подчерта, че борбата е благодатен спорт, който може да предложи разнообразни тренировки и има потенциал да привлече повече деца. Той изтъкна и необходимостта от промяна в заплащането на треньорите, за да се стимулира развитието на спорта.

Средков сподели, че в Пазарджик черпят опит от клубовете по джудо и карате, където тренировките са платени, което привлича голям интерес. Той изрази желание да се приложи подобен подход и в борбата, за да се увеличи мотивацията и да се постигнат по-добри резултати.

Средков предложи и идеята да се даде възможност на спортисти, които работят, да участват в лагерите на националния отбор, както е в западните държави, където спортът е предимно аматьорски. Това би позволило на повече състезатели да продължат да тренират и усъвършенстват, дори и да не са професионалисти.

Планирано е следващата година да се проведе нов семинар, който да бъде отворен и за състезатели.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара