През март 2024 г. търговията на дребно в България намалява с 0,6% спрямо предходния месец, когато беше отчетено увеличение с 0,3%. Производството в сектора на бизнес услугите се увеличава слабо с 0,1% през февруари. Това са данни от Националния статистически институт.

През март се отбелязва намаляване на оборота при търговията на дребно с нехранителни стоки, без автомобилни горива и смазочни материали с 2,3%, както и на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия с 0,8%, и на автомобилни горива и смазочни материали с 0,4%.

Забележителен спад от 4% е регистриран при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника. Също, търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет се понижава с 3,8%, а търговията с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности се намалява с 3,3%.

Има повишение с 1,3% в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия, според Института.

Сравнително с предходната година, оборотът в търговията на дребно увеличава с 0,3% през март, след като през февруари беше с 3,2% по-голям.

НСИ представи също данни, които показват слабо увеличение на производството в бизнес услугите през февруари с 0,1% спрямо януари, когато беше с 1,1% повече. Това е шестото увеличение за последните седем месеца.

Сравнително с февруари 2023 г., индексът на производството в бизнес услугите нарасна с 3,6% след като в началото на 2024 г. беше с 4,2% повече. Това е третото поредно увеличение в сектора на услугите след дългосрочния спад през периода април - ноември 2023 г.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара