България чества Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, както и на славянската книжовност, на 24 май. Тази дата е свързана с паметта на светите братя по стар стил, въпреки че Българската църква преминава към новия календарен стил през 1968 г. Празникът се почита и от други славянски народи, които следват стария стил, като Беларус, Полша, Русия и Северна Македония.

Българите честват светите братя Кирил и Методий два пъти в годината – на 11 май и на 24 май, изразявайки своята признателност за тяхното дело. На 11 май се извършват богослужебни чествания, а на 24 май в храмове и образователни институции се провежда молебен за благословия на всички, свързани с българската азбука, просвета и култура.

Първите преводи на свещените писания от Кирил и Методий са записани на глаголица. Първите свидетелства за честването на празника датират от 1813 г. Найден Геров организира първия празник на Кирил и Методий на 11 май 1851 г. в Пловдив. Денят постепенно става значим в различни български градове, като през 1857 г. е почетен в Цариград, а през 1858 г. в Пловдив.

Историческото дело на Кирил и Методий играе важна роля по време на борбите за църковна независимост, символизирайки бъдещата независимост на България. След 1878 г. празникът се ограничава до училищен в свободна България, но в Македония и Одринско остава като демонстрация на българщината.

С въвеждането на Грегорианския календар през 1916 г. празникът се отбелязва на 24 май. След 1969 г. се провежда секуларизация, разделяйки църковния и светския календар, което води до съществуването на два празника – църковен (11 май) и светски (24 май). През 1990 г. 24 май става официален празник на Република България.

Общият празник на Св. св. Кирил и Методий има дълга история, започваща от XII век, като двамата братя са признати за светци в края на IX век. Празникът е особено значим по време на Възраждането и се чества и от българите зад граница.

През 1892 г. Стоян Михайловски пише текста на училищния химн „Върви, народе възродени“, а Панайот Пипков създава музиката през 1900 г. Днес 11 май се чества като празник на светите братя Кирил и Методий от православната църква, докато 24 май се утвърждава като празник на славянската писменост, българската просвета и култура.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара