Снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на ЦИК, Росица Матева, обяви, че за предстоящите избори на един и същи ден изискванията на изборния кодекс предвиждат различни цветове на полиграфическата защита на гърба на бюлетините. ЦИК реши и лицевата страна на бюлетините да бъде в различен цвят, тъй като гласуването е по пропорционална листа и бюлетините си приличат.

Бюлетината за народни представители ще бъде зелена, както на гърба, така и отпред, а номерата на партиите, коалициите и преференциите ще бъдат изписани със зелен цвят. Бюлетината за членове на Европейския парламент ще бъде синя. В тези избори има една кандидатска листа с 17 кандидати, която е еднаква за цялата страна и за гласуване извън нея.

Матева обясни, че при гласуване с хартиени бюлетини, избирателите трябва първо да отбележат квадратчето с номера на партията или коалицията, която издига кандидата, и след това кръгчето за преференции. Ако се отбележат само кръгчетата, гласът е недействителен. Бюлетините са с дължина 50 см и ще имат два печата - първият при откъсване от кучана и вторият преди пускане в урната.

Електронната бюлетина ще се използва със същия софтуер като на местните избори. Матева напомни, че срокът за подаване на заявления от избиратели в чужбина изтича в 00 часа българско време. Потвърдените заявления за членове на ЕП са 8 337, а за народни представители - 34 069. До края на седмицата ЦИК ще реши къде ще има избирателни секции в чужбина.

Матева също така информира, че днес 14 май, районните избирателни комисии трябва да назначат секционните избирателни комисии. От днес до 18 май ЦИК започва прием на документи за регистрация на партии и коалиции за участие в частичните местни избори на 23 юни.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара