Снимка: Wikipedia

Джевдет Чакъров, бившият министър на околната среда и дългогодишен депутат от ДПС, е разкрит като лидер на опозицията срещу Делян Пеевски в партията. Чакъров, заедно с Рамадан Аталай, се противопоставя на реформите, които Пеевски иска да въведе, за да очисти партията от хора, използващи позициите си за лични облаги.

Чакъров и Аталай са обвинени в заплашване и тормоз над други членове на ДПС, за да ги накарат да се обърнат срещу Пеевски. Данните от публични регистри разкриват, че Чакъров и синът му са се обогатили чрез злоупотреба с позиции във властта и партията, особено в сектора на възобновяемата енергия. Синът на Чакъров, Сами, е свързан с над 40 фирми в този сектор и контролира значителна част от фотоволтаичните мощности в страната.

През 2023 г. Сами Чакъров открива една от най-големите фотоволтаични централи в България с мощност от 123 мегавата. Инвестицията е за над 200 млн. лева, финансирана от фирми, свързани със семейството на Чакъров и техни партньори. През последните години семейството е инвестирало в множество проекти за възобновяема енергия, включително нова соларна централа в Мъглиж с мощност 100 мегавата.

Скритите зависимости на Чакъров в енергийния сектор не фигурират в официалните му декларации като депутат, въпреки че декларира значителни суми в наличност, чийто произход остава неясен. Тези разкрития поставят под съмнение законността на неговите финансови средства и подчертават необходимостта от разследване.

На фона на тези разкрития, Пеевски се очаква да води тежка битка за прочистването на ДПС от влиятелните фигури като Чакъров, които са използвали позициите си за лични облаги, без да допринасят за благото на обикновените хора.

PZ News
PZ News
Редактор

1 Коментара

Публикувай коментар

1 коментара