Снимка-интернет Марица

Административният съд в Пазарджик обяви за недействителен избора на общински съветници в община Пазарджик, произведен на 29 октомври 2023 г. и обявен с решение № 313-МИ от 30 октомври 2023 г. на Общинската избирателна комисия (ОИК) – Пазарджик. Това решение бе изменено с решение № 367-МИ от 4 ноември 2023 г. на същата комисия.

Оспорване на изборния резултат
Решението на съда оставя без разглеждане жалбата на Бойка Маринска срещу решение № 367-МИ от 4 ноември 2023 г. на ОИК – Пазарджик и прекратява производството по делото в тази част.

Искане до Конституционния съд
На 3 юли 2024 г. докладчикът по делото отправи искане до Конституционния съд на Република България за установяване на противоконституционност на § 1, т. 14 от Допълнителните разпоредби на Изборния кодекс в частта „с изключение на тези по чл. 438, ал. 1, т. 7“. Според съдията тази разпоредба противоречи на принципите на правовата държава (чл. 4 от Конституцията), на равенството на гражданите пред закона (чл. 6, ал. 2 от Конституцията) и на всеобщото, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване (чл. 10 от Конституцията).

Правни аргументи
Съдията по делото приема, че оспореното решение № 313-МИ от 30 октомври 2023 г., изменено с решение № 367-МИ от 4 ноември 2023 г., не е в съответствие с материалния закон. Нарушени са разпоредбите на чл. 437, ал. 1-3 от Изборния кодекс (ИК) относно отчитането на действителните и недействителните гласове, както и § 1, т. 14 от Допълнителните разпоредби на ИК относно определянето на общинска избирателна квота и чл. 453, ал. 1-2 от ИК относно определянето на резултатите от гласуването за общински съветници. Съдът заключава, че ако не са били допуснати констатираните нарушения на ИК, обявеният изборен резултат би бил различен, тъй като настоящият резултат не отразява действителния вот на избирателите.

Правомощия на съда при обжалване на изборни резултати
Според чл. 459, ал. 10 от ИК, съдът има правомощия да потвърди решението на общинската избирателна комисия или да обяви избора за недействителен. Когато съдът установи резултат, различен от отразения в протокола на ОИК, може да отмени решението на ОИК и да върне книжата на комисията за обявяване на действителните резултати, но само при определени условия – техническа грешка, грешка в пресмятането или неправилно определена общинска избирателна квота или предпочитания (преференции).

Решението на съда
Съдът установява, че при отчитане на изборния резултат не става въпрос за техническа грешка, грешка в пресмятането или неправилно определена общинска избирателна квота или предпочитания. Следователно, разпоредбата на чл. 459, ал. 10, изр. 1 от ИК е приложима и изборът на общински съветници в община Пазарджик, произведен на 29 октомври 2023 г. и обявен с решение № 313-МИ от 30 октомври 2023 г., изменено с решение № 367-МИ от 4 ноември 2023 г., следва да се обяви за недействителен.

Решението по административно дело № 402 от 2024 г. подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния административен съд в 14-дневен срок, а в частта с характер на определение – в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара