Процедурата за продажбата на "Първа инвестиционна банка" (ПИБ) е в напреднала фаза, като потенциалните купувачи са "УниКредит Булбанк" и "Пощенска банка". Изборът на нов собственик се очаква да стане ясен още този месец, съобщава изданието "Капитал", цитирайки свои източници. Сделката може да бъде финализирана до края на 2024 г. или в началото на следващата година, при получаване на нужните регулаторни одобрения.

Претендентите за ПИБ
И двамата кандидати за придобиването на ПИБ - "УниКредит Булбанк" и "Пощенска банка" - са силно мотивирани и са готови да платят приблизително 500 млн. евро за банката. Тази цена е значително по-висока от борсовата оценка на ПИБ, което подчертава интереса и сериозността на двата потенциални купувача.

Причини за високата оценка
Основната причина за високата оценка е търговията на акциите на ПИБ с голям дисконт. Това се дължи на "скелетите в гардероба" на банката - големи експозиции, включително към свързани лица с основните акционери Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, които държат 60 процента от капитала на дружеството. Тези връзки и натрупаното недоверие към имената им оказват влияние върху котировките на банката и водят до репутационен риск.

Липса на коментари от кандидатите
И двете банки, спрягани за кандидати, са отказали да коментират темата. Неофициално те посочват, че не коментират пазарни слухове. Това допълнително засилва спекулациите около евентуалната продажба и бъдещето на ПИБ.

Заключение
Процедурата по продажбата на "Първа инвестиционна банка" се очертава като ключово събитие за банковия сектор в България. С очакваното финализиране на сделката до края на 2024 г. или началото на следващата година, изборът на нов собственик може да донесе значителни промени в управлението и стратегията на банката. Въпреки липсата на официални коментари от потенциалните купувачи, интересът им и готовността да платят висока цена за ПИБ подчертават важността и потенциала на тази сделка.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара