На 2024 година се очаква едно от най-вълнуващите астрономически явления - пълно слънчево затъмнение, което ще бъде видимо от Северна Америка. Слънчевото затъмнение ще се случи, когато сянката на Луната докосне Земята в Тихия океан, след което ще мине през Мексико, САЩ и ще завърши в Канада. Това ще бъде второто затъмнение за годината след лунното на 25 март.

Според представителите от Катедра "Астрономия" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", това ще бъде най-интересното астрономическо събитие за 2024 година поради своята продължителност и значимост. Милиони хора се очаква да се възхитят на рядкото зрелище, което винаги предизвиква удивление, но също така представлява важна научна и икономическа възможност.

Данните от НАСА показват, че в САЩ десетки милиони хора живеят в района, където затъмнението ще бъде видимо за няколко минути. НАСА ще излъчи официалното отразяване на затъмнението от 13:00 до 16:00 часа по източно време (или от 20:00 до 23:00 часа по българско време) в понеделник, като събитието може да бъде гледано на NASA+ или на YouTube канала на агенцията.

Утрешното слънчево затъмнение ще доведе до четириминутен мрак в областта на Мексико, Канада и Съединените щати

По време на затъмнението Слънцето и Луната ще се намират в съзвездието Риби, а явлението ще се случи при възходящия възел на лунната орбита. Максималната фаза ще настъпи един ден след лунния перигей, когато Луната се намира най-близо до Земята по своята елиптична орбита. Това ще доведе до по-голям видим диаметър на Луната и по-продължителна пълна фаза - до 4 минути и 28 секунди за наблюдател от района на град Гомес Паласио, щата Дуранго, Мексико.

Пълните затъмнения настъпват, когато Луната се настане точно между Земята и Слънцето, временно блокирайки светлината от нашата звезда. Въпреки че Слънцето е около 400 пъти по-голямо от Луната, то се намира и на 400 пъти по-далече, което прави двете небесни тела изглеждащи сходни по размер.

Събитието ще бъде видимо първо в западната част на Мексико от 18:07 часа по Гринуич, след което траекторията ще премине през 15 американски щата - от Тексас до Мейн, преди да завърши в източната част на Канада.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара